New York Times tipsar om Skåne

The New York Times tipsar om 52 ställen som du borde besöka under 2016. På plats 9 hittar vi Skåne och på plats 13 hittar vi danska Århus. Båda platserna kvalar in bland tropiska paradis och perfekta skidbackar.

Läs hela listan här

 

Såhär skriver NY Times, fritt översatt:

Den mest intressanta maten i norden lagas inte i Köpenhamn, utan på andra sidan Öresundsbron, nämligen i svenska Skåne. Malmö, regionens största stad, är hem för en handfull fantastiska restauranger så som Bastard och Bord 13. Men det är utanför städerna som det verkligen händer. Den nästa mytologiskt landsbygden i Skåne, med den genuina kustlinjen, svampfyllda skogarna och röda trähus, har lockat kreativa typer för att odla (ekologiskt såklart), laga mat och även odla tobak för att göra sin egna snus. På sommaren serverar Hörte brygga färsk och enkelt tillagad fisk direkt vid havet. Talldungen, som är ett hotell och restaurang på landsbygden, drivs av två unga kockar som lämnade Stockholm bakom sig. De gör underverk med deras egna bageri och trädgårdsland. Men den verkliga pärlan är Daniel Berlin Krog. Den unge kocken med samma namn jagar mycket av det han själv serverar och odlar det mesta av grönsakerna. Hans sofistikerade matlagning håller världsklass och är allt annat än rustik. Även om vintervädret är hårt, med översvämningar och isiga vägar så är det är definitivt en plats att besöka under 2016

”Some of the Nordic region’s most interesting food is being cooked not in Copenhagen but across the Oresund Bridge, in the Swedish region of Skane. The capital, Malmo, is home to a handful of terrific casual places, like Bastard and Bord 13. But the real action is outside the city. Almost mythologically Swedish — all unadulterated coastline, mushroom-filled forests and red wooden houses — rural Skane has been attracting lots of creative types who come to farm (organically, of course), cook and even grow tobacco to make their own snus. In summer, Horte Brygga serves fresh, simply prepared seafood right on the shore, while Talldungen, a lovely country hotel and restaurant overseen by two young chefs who fled Stockholm, makes beautiful use of its on-site garden and bakery. But the real stunner is the 25-seat Daniel Berlin Krog. The namesake young chef hunts most of the game he serves and grows many of the vegetables; but his sophisticated, deeply layered cooking is more world-class than rustic. Though winter weather conditions have been rough, with flooding and icy roads, it’s definitely a place to watch in 2016.”

160107_NYtimes_Skåne1