Omkrets

Fängelse för orsakat allvarlig olycka

3 månaders fängelse och 25 000 kr i böter blir påföljden för den holländska lastbilschauffören som orsakade den allvarliga trafikolyckan som inträffade på E6:an i höjd med Långeberga förra året. Lastbilschauffören döms för grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Tingsrätten ser förmildrande omständigheter eftersom han själv skadades.

I olyckan skadades tre personer. Lastbilschauffören och Nicole på djurambulansens fördes till sjukhus med allvarliga skador. Nicole fick bestående men. Hon kan varken prata eller röra sig och sitter idag i rullstol. Lastbilschauffören skadade bland annat sina ben och har fått bestående men. Den tredje personen var en bärgare som klarade sig med lättare skador.

Domen har överklagats.

Läs mer om olyckan här

Såhär gick olyckan till:

13:40 – En djurambulans får haveri på E6:an i höjd med Långeberga. Föraren, 19-årig Nicole, går av och ställer sig utanför sidoräcket och ringer efter hjälp. Först 112 och sedan sin chef som ska fixa hjälp. Sedan ringer hon mamma.

13:45 – Kommer en bärgare för att se om han kan hjälpa till. Han ställer sin bärgare framför djurambulansen och hoppar ut för att fråga om hon behöver hjälp. Han får veta att hjälp är påväg men väljer att stanna kvar för ekipaget ska synas bättre. När bärgaren ska sätta hämta ett varningstält ser han att lastbilen kommer farandes i vägrenen.

13:48 – Bärgaren hinner precis ”Spring!”, sen smäller det. Nicole och bärgaren träffas inte av något fordon utan av sidoräcket som slits av i kraschen. Bärgaren träffas på benet, men Nicole träffas med sådan kraft att hon slungas iväg 30 meter.

Bärgaren hittar Nicole svårt skadad och larmar SOS. Han sitter sedan och håller hennes nacke tills att ambulans kan ta över.