Fem år sedan olyckan på Löpargatan

Igår var det fem år sedan den hemska olyckan inträffade på Löpargatan som Ove livet.

Det var en fredag. Kvällen var varm och nästan vindstilla. Fyra ungdomar är ute och kör i en silvrig Opel. De kör snabbt och vårdslöst.

Samtidigt sitter 74-åriga Ove och vilar sig i en busskur med med dotterdotterns hund Bella.

22:40 går larmet på brandstationen. Allvarlig trafikolycka på Löpargatan.
Ungdomarna ska köra om en buss som precis börjar svänga in på Svaneholmsgatan. Ungdomarna tappar kontrollen, bilen sladdar av vägen och mejar busskuren och två lyktstolpar innan den kommer till ett stopp ett stort buskage.

I busskuren sitter Ove. Ove slungas ut i buskaget och dör omedelbart i den kraftiga krocken. Bella klara sig undan med lättare skador.

Ungdomarna försöker smita från platsen, men stannar hundra meter bort vid en elcentral. Där stannar ungdomarna tills polis kom till platsen. De påstod att en femte person kört bilen och sedan flytt från platsen. Polis med hund börja söka efter denna femte person, men utan resultat. Två av ungdomarna hade indraget körkort och två har aldrig tagit körkort.

Efterspel
En person döms till 15 månaders fängelse i tingsrätten. Men innan domen vunnit laga kraft sattes mannen på fri fot. Tre veckor efter domen, samma dag som domen överklagades, kör han på en 54-årig kvinna med motorcykel på ett övergångsställe på Kvarngatan. Kvinnan skadades svårt men överlevde.

Hovrätten slog senare fast domen på 15 månaders fängelse  samt skadestånd på 70 000 kronor till Skånetrafiken för den förstörda busskuren. Han dömdes för grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri (narkotikapåverkad) och olovlig körning. Mannen dömdes aldrig för den andra olyckan då bevisningen var för svag.

Hunden Bella lever fortfarande och mår bra.

Busskuren2012_1 Busskuren2012_2