Nya vattentornet vittrar sönder

Det var i tisdags som knytnävstora betongklumpar lossnade från det Nya vattentornet i Landskrona. Betongen som lossnat sitter på ett så kallat vilplan på undersidan, som är 45 meter upp. Omedelbart var personal från kommunen ute och spärrade av under vattentornet med hjälp av träbockar. Under onsdagen utökades avspärrningen och ett ordentligt byggstaket sattes upp.

Landskrona stad är äger av vattentornet men det är Nordvästra Skånes vatten och avlopp, NSVA, som ansvarar för driften och skötseln av vattentornet. NSVA har kontaktat specialister på betong, CBI betongindustri, som ska göra en inspektion av betongen. Senaste inspektionen gjordes 2011 och betongen bedömdes då vara i gott skick.

När betong blir äldre släpper det in mer fukt vilket når in till armeringsjärnen. Armeringsjärnen expanderar när de korrigerar vilket gör att betongen sprängs sönder. Det tros vara orsaken  till att betongen har lossna.
I slutet av veckan ska CBI undersöka vattentornet. Först ska man knacka ner eventuella lösa bitar och därefter utreda hur omfattande skadorna är och vilka åtgärder som bör vidtas.

Fakta om vattentornet:
Vattentornet började byggas 1968, och stod klart 1970.
Vattentornet är 65,9 meter högt, har en diameter på 49 meter och rymmer 4000 kubikmeter vatten.
Den kostade då 5,5 miljoner att bygga.

[easyrotator]erc_40_1437049235[/easyrotator]