Räddningstjänsten larmades till en soteld

På söndagen fick räddningstjänsten vid två tillfällen rycka ut till en villa i Tofta mellan Asmundtorp och Häljarp med anledningen av soteld även kallat skorstensbrand.

Första larmet kom vid 13-tiden när boende kände av röklukt i villan som man sedan kunde konstatera kom från skorstenen. Strax efter kl. 15 tyckte villaägaren att murstocken blivit varmare igen och räddningstjänsten larmades ut på nytt. Räddningstjänstens arbete pågick i drygt en timme. Det är oklart om villan fick några skador på grund av sotelden. Ingen person ska ha kommit till skada.

Soteld
En soteld kan få ett väldigt häftigt brandförlopp och når temperaturer upp mot 1200°C. Det i sin tur kan leda till att konstruktionen runt murstocken eller skorstenen fattar eld. Det är inte heller ovanligt att gnistor och lågor slår ut från skorstenen som kan antända både tak och vegetation i omgivningen. För att släcka branden använder räddningstjänsten lod och viska. Spruta vatten ner i skorstenen är inget alternativ då det förstör skorstenen.