Övriga nyheter

Busskuren – Ett år senare

På lördagskvällen återvände jag till busskuren som för ett år sedan var totalförstörd, till den hemska platsen där Oves liv plötsligt släcktes. Han hade satt sig ner för en sekund när fyra ungdomar vårdslöst framför sin bil längst Löpargatan. De tappar kontrollen och mejar ner busskuren där Ove satt. Jag gick dit med bilden i huvudet att på platsen skulle det finnas flertalet ljus, blommor och diverse ting. Men till min besvikelse såg det ut som att endast familjen varit på platsen och tänt ljus och lagt blommor. En mugg där det står ”Min morfar” och en handskriven lapp från ”En familjemedlem” vittnar om detta. Det som inte går att se är hur många som faktiskt har skänkt Ove en tanke denna dag och hur många som kanske har tagit sig till platsen. Man kan bara hoppas på att någon en dag vågar stå upp för vad man gjort eller att polisen lyckas få fram vem det var. Om inget annat kan det kanske hjälpa familjen som på den handskrivna lappen uttrycker sin frustration att ingen fått sitt straff.

Detta hände
Det var en sen fredagskväll vid 22:40. Ungdomar i en personbil kör i mycket hög hastighet längst Löpargatan. I höjd med korsningen till Svaneholmsgatan ska de köra om en buss. I samband med detta tappar de kontrollen över bilen, kör ner två lycktstolpar och mejar ner en busskur innan de kommer till ett stopp i ett buskage. I busskuren satt en 74-årig man med sin hund. Mannen slungas ut i buskaget och dör omedelbart i den kraftiga smällen. Hunden klara sig med lättare skador. Bilen, en grå Opel, köptes bara några dagar tidigare och var avställd vid tillfället.

Ungdomarna i bilen försökte smita från platsen men kom inte mycket längre än hundra meter. Där blev det stoppade av privatpersoner innan polis kom till platsen. De påstod att en femte person kört bilen och sedan flytt från platsen. Polis med hund börja söka efter denna femte person men utan resultat. Två av ungdomarna hade indraget körkort och två har aldrig tagit körkort. De fyra ungdomarna skadades i kraschen och fick föras till sjukhus. Två fördes till Helsingborg och två till Lund.

Ungdomarna var sedan tidigare kända av polisen med bland annat bankrån, grov misshandel, drograttfylleri och våldtäkt på sitt samvete. Efter händelsen de fått ytterligare 18 åtalspunkter mot sig så som narkotikabrott, grov olovlig körning (dvs upprepat kört utan körkort) och snatteri.

Idag pågår fortfarande analys hos SKL från delar av bilen. Bland annat försöker de hitta fiber i förarsätet. Även en stolpe som trycktes in genom vindrutan kan ha skadat en eventuell förare. Alla fyra är misstänkta för grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik. Det är dock endast föraren som kan dömmas för detta.

 

Lämna ett svar