Omkrets

Kraftig brand i herrgård

Strax före klockan 03 larmades räddningstjänsten till en brand i villa på Rosenhällsvägen. Branden startat på en veranda och spridit sig till herrgårdens huvudbyggnad som övertändes. Räddningstjänsten försöker begränsa branden till halva herrgården. Räddningstjänsten är på plats med enheter från Landskrona, Helsingborg, Vallåkra och Bjuv.

Räddningstjänsten lyckades med sin begränsning av branden. Halva herrgården klara sig undan lågorna tack vare hård arbetande brandmän samt bra beslut och inriktning från räddningsledare. Redan vid lunchtid var byggföretag på plats för att provisoriskt täta tak och väggar efter att brandmännen gjort håltagningar. Detta så att sanering kan komma igång så snabbt som möjligt. Vid 15-tiden övergick insatsen till bevakning och endast två brandmän är kvar på platsen. Bevakning kommer pågå under hela natten. Ingen person ska ha kommit till skada.

Hela händelsen
02:57
nåddes räddningstjänsten i Landskrona av förlarmet från SOS. Någon sekund senare kommer larmet, en villa brinner på Rosenhällsvägen 23. Det är en väktare som uppmärksammat att det brinner, men även ägarna ringer in och lika så förbipasserande på motorvägen. Räddningstjänsten som är påväg till platsen ser på långt håll att detta är allvarligt och besluts tas om förstärkning från Helsingborg tas direkt.
03:05 när Landskrona kommer fram till platsen börjar en febril insats att försöka rädda huset. Brandmännen börjar direkt springa med slangkorgarna för att få ut slang. Det är på herrgårdens baksida som det brinner kraftigast. På framsidan ser det fortfarande förhållandevis lugnt ut. Det man kan se är att det brinner på ovanvåningen i den högra delen sett från mittflygeln. Brandmän sitter på baksidan och sprutar så mycket vatten de bara kan samtidigt som ytterligare brandmän rökdyker inne i huset och försöker rädda saker av värde, bl.a en laptop lyckades räddas.

03:15. Elden verkar inte hejdas och lågor börjar komma genom taket. Då anländer släckbil och hävare från Helsingborg/Bårslöv. De blir snabbt beordrade att göra håltagning i byggnationen söder om mittflygeln för att ventilera ut brandgaser. Målet är att branden ska stoppas i här så att halva herrgården räddas. Mer folk behövs på platsen och larmet höjs upp från en nivå 2 till en nivå 3, som är den högsta och allvarligaste nivån.  Deltidskåren i Vallåkra larmas likaså tankenhet från Bjuv och Bårslöv larmas. Vakthavande brandingenjör anländer strax efter Helsingborgsstyrkan från Bårslöv. Hon blir snabbt avrapporterad av Landskronas insatsledare om läget och fortsätter med inriktningen att begränsa branden i mittflygeln. Det som brinner är förlorat. Landskronas uppgift blir att vattenbejuta det som brinner och Helsingborg sätts på håltagning samt att begränsa elden.

03:40 Vallåkra anländer till platsen med manskap redo för att göra insats. Även tankbil från Bårslöv är nu på plats. Hela ovanvåningen norr om mittflygeln brinner nu. Lågorna har slagit sig genom taket som nu börjar rasa in. Samma insats pågick hela morgonen. Vallåkra kunde redan vid 9-tiden lämna platsen. Släckning påfick fram till 14-15 tiden då kvarvarande enheter kunde lämna. Kvar lämnades två brandmän från Landskrona

Enheter på plats:
Ambulans
: 364-9230
Brandkår:  264-2020, 264-2030,264-2070, 264-2080, 264-1010, 264-1030, 264-1040, 264-1410, 264-8040, Depocontainer
Polis: 164-2140 och ytterligare 1 enhet


Lämna ett svar