Svalöv

Två skadade i klätterolycka

Skäralid. Två klättrare har skadats allvarligt efter att ha fallit ner för sprickravinen. En person ska ha fallit hela vägen ner medan en sitter fast halvvägs.

Så var förutsättningen för storövning som genomfördes mellan Kopparhatten och Korsskär i Skäralid. Övningen gjordes gemensamt med flera aktörer, bland annat räddningstjänst, ambulans och helikopter från Ronneby.

Övningen började med att Röstånga larmades till en klätterolycka Kopparhatten och Korsskär. Normalt är det räddningstjänsten i Ljungbyhed som larmas till en sådan olycka. Det är först när och om Ljungbyhed väljer att begär hjälp med ATV som Röstånga larmas.
När Röstånga anländer lastar de av ATV:n och påbörjar sökandet efter de nödställda. Efter ett par hundra meter delar styrkan delade på sig. ATV:n kör ner i ravinen bedan en brandmän och styrkeledanren söker längst ravinkanten till fots. De nödställda kan snabbt lokaliseras.
ATV:n kör tillbaka till utgångspunkten för att hämta ambulanspersonal från Landskrona som anlänt till platsen samtidigt som två brandmän gör ett akut omhändertagande av den skadade nere i dalen. När de är tillbaka hos den skadade görs en snabb medicinsk bedömning innan personen immobiliseras och körs med ATV:n till ambulansens för vidare transport till Lund.

Insatsledare från Landskrona får reda på av JRCC* att en räddningshelikopter** påväg från Ronneby.
Nu anländer även räddningstjänst och ambulans från Höganäs som är specialutbildade på räddning i svårtillgängliga miljöer som heter Avancerad räddning***. Personalen ta sig den dryga kilometern till olycksplatsen. De gör en snabb riskbedömning innan man fäster sig i ett träd för att kunna fira ner sig till den skadade. Först att ta sig ner är en sjuksköterska från ambulansen för att kunna påbörja behandling så snabbt som möjligt. Strax där efter firar en brandman ner sig. Med sig har han en bår för att kunna ta upp patienten med.

Samtidigt anlände helikoptern från Ronneby. De flyger in på låg höjd och försöker ta sig in i sprickravinen från parkeringen vid stora vägen. Dock gör den täta dimman att det är alldeles för riskfyllt att flyga in och helikoptern väljer att avbryta räddningsförsöket. De återvänder till Ljungbyheds flygplats. Nu är det upp till personalen från Höganäs att få upp personen. (I ett skarpt läge hade man troligen valt att fira ner patienten). Man kopplar upp en repmoped som ska dra båren uppåt längst ravinkanten. Sakta och säkert drar man båren uppåt, samtidigt som brandmannen och ambulansaren klättrar bredvid och ger vård. Väl uppe på toppen igen tar ambulans från Lund över omhändertagande och brandmännen från Röstånga transporterar den skadade med ATV:n till ambulansen.

Medverkande i övningen var räddningstjänsten i Röstånga med ATV, insatsledare från Landskrona, Avancerad räddning från Höganäs, ambulanser från Landskrona och Lund, Sjöfartsverkets räddningshelikopter från Ronneby, JRCC och SOS. Med som observant fanns representanter från Söderåsens räddningstjänst, Länsstyrelsen som representerades av Söderåsens nationalpark och Kullaberg nationalpark samt räddningsnämnden i Svalöv.

*JRCC står för Joint Rescue Coordination Centre är Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.
**Räddningshelikoptern är en SAR, Search And Rescue, helikopter som sköts av Sjöfartsverket. Det finns sju helikoptrar på fem stationer runt om i landet.
***Avancerad räddning specialutbildade räddnings- och ambulanspersonal för att rädda nödställda svårtillgängliga miljöer. Det kan innebära räddning från byggkran, telemast, vindkraftverk m.m. Vanligaste uppdraget är klätterolycka, framför allt på Kullaberg.

[easyrotator]erc_15_1478907812[/easyrotator]