Landskrona

Visbykorvett genom sundet

Under onsdagen kunde man få se korvett HMS Nyköping glida genom sundet på sin väg norrut. HMS Nyköping är den fjärde av Visbyklassen och har en besättning på 43 personer.

Försvarsmaktens fem Visbykorvetter tillhör världens mest moderna fartyg i sin klass. Visbykorvetterna sticker ut med sin smygegenskap. Fartyget är byggd på ett sätt som gör den är svår att upptäcka med radar, infraröda sensorer eller hydroakustik. Allting  är inbyggt i skrovet, som är byggt av kolfiber och plast. Fartyget drivs framåt med två vattenjetaggregat med gasturbin vid högfart eller diesel vid lågfart. Avgaserna leds genom dolda utlopp nära vattenlinjen för att ge en så liten signatur som möjligt. Korvetten kan nå en hastighet över 40 knop, vilket motsvarar mer än 75 km/t.

Bestyckningen består av en 57mm allmålspjäs MK3, 4 st ubåtstorpeder, 8 st sjömålsrobot 15 samt KSP 58 uppe på däck. Den är även förberedd för luftvärnsrobotar.

Det finns möjlighet att landa med helikopter 15 på Visbykorvetterna. Möjligheten med helikoptern är öka spanings- och övervakningsområdet med olika hjälpmedel så som IR, sonar och radar, men även till sjöräddning och personaltransport.

[easyrotator]erc_30_1435238090[/easyrotator]