Landskrona

Dubbelt så många larm till 112 på nyår

Under nyår är det hårt tryck på nödnumret 112, detta skriver SOS Alarm i ett pressmeddelande idag. Förra året på nyårsafton tog SOS Alarm emot 11 385 samtal mellan kl. 20.00–04.00. Det är ca 60 procent mer jämfört med en vanlig natt mellan lördag-söndag.

 

 

Nyårsnatten genererar på väldigt kort tid många samtal till nödnumret 112. Efter tolvslaget rör det sig om närmare 2 100 samtal i timmen och vi gör vårt yttersta för att ta emot alla samtal så snabbt som möjligt, säger Johan Hedensiö, verkställande direktör, SOS Alarm. Vi har självklart planerat för en högre bemanning under nyårshelgen för att möta allmänhetens behov av nödnumret 112.

Karaktären på samtalen varierar kraftigt men många olyckor och nödsituationer involverar ofta kombinationen alkohol, raketer och smällare. Vi uppmanar alla medborgare att fira försiktigt och att ta hand om varandra, säger Johan Hedensiö.

Missbruk av nödnumret – ett hot mot de hjälpsökande

Nyårsnatten är dessvärre även den dag på året då flest missbrukar nödnumret 112. Här under är några exempel på samtal som utspelat sig under nyårsnatten genom åren:

  • En man ringer 112 och berättar att han blivit utslängd från krogen av vakterna. Nu vill han ha hjälp av polisen att komma in igen.
  • En man lyckas inte få tag i någon taxi och ringer 112 och frågar om det är någon ambulans som är på väg åt hans håll som han kan få åka med hem.
  • En yngre man ringer 112 och vill att polisen ska komma till en hamburgerrestaurang i city, då de har börjat ta 3 kr betalt för vattnet.
  • En kvinna ringer 112 och berättar att hon inte fick något kvitto när hon tog ut pengar i en bankomat. Operatören frågar om det är någon där som behöver polis, ambulans eller brandkår. Nej, säger kvinnan, hon vill bara ha ut sitt kvitto.

Dessa exempel kommer från SOS Alarms operatörer. Och även om det såhär i efterhand kan tyckas ha ett visst humoristiskt värde, är det viktigt att komma ihåg att dessa samtal har tagit värdefull tid i anspråk. Tid som istället hade kunnat användas till att rädda liv.

Lämna ett svar