Övriga nyheter

Fotofestival i Hässleholm

Idag var det åter dags för det återkommande fotofestivalen i Hässleholm.

Festivalen drog igång redan igår på fredagen med workshops och ”smyg-vernissage”.
På lördagen nådde festivalen sin höjdpunkt. Flera utställare och säljare fanns på plats och många besökare hittade hit denna regniga dag i Hässleholm. Dagen var fylld med aktiviteter. Det fanns fyra olika föreläsningar att gå på och även en hearing där man ställde sig frågan om naturfotografering har någon framtid.

Två av föreläsarna var Håkan Sandbring och Patrik Olofsson.
Håkan Sandbring talade om Söderåsens nationalpark som han själv beskriver som en sagolik verklighet. Han bjöd på en resa genom raviner och skogsdungar, upp för rasbraner till högsta klippa. Han berättade historia om de olika stenformationerna hitta i skogen och man bjöds på otroliga vyer från kända Kopparhatten och Hjortsprånget.

Den andra föreläsaren var Patrik Olofsson. Han har bland annat gjort filmer för SVT och håller för tillfälllet på med två filmer om rovfåglar. Han valde att kalla sin föreläsning för kroknäbbarnas tid. Kroknäbbarna är ett nedvärderande ord för våra rovfåglar. De har alltid ansetts som en plåga och det är inte alls längesedan som det förbjöds att avliva duvhöken på olika gods runt om i Skåne. Han talade om hur bra rovfåglar kan anpassa sig till den miljö de lever i och hur utvecklingen ser ut för rovfåglar idag. Han ser en stadig ökning av rovfåglar och den allmänna synen ar förbättrats.

Under hela dagen pågick en fotouställning där olika fotografer hade fått möjligheten att ställa ut mellan fyra till åtta olika bilder det valt. Det pågick även en fototävling med temat ”Mångfald i naturen” där besökarna skulle rösta fram en vinnare. Från början 75 fotografer hade ställt upp. Man hade valt ut de 15 bästa bilderna som alla besökare kunde välja mellan

Besökarnas vinnare blev Karin Grein

I samma fototävling skulle tre vinnare koras med en jury bestående av Patrik Olofsson. När han fick höra temat tänkte han på att få in så mycket som möjligt på ett foto som Turningtorso och öresundsbron som bakgrund och framför skulle man se en äng med kor och i förgrunden en traktor som plogar en stubbåker men denna vison återfanns inte i bidragen.

Vinnare blev Thomas Hansson och de två hederspriserna gick till Mick Olsen och Jörgen.


Fototävling: mångfald i naturen

Patrik Olofssons

Föreläsning

1:a plats Thomas Hansson
”Fantastisk. En gammal vresig sandskata som ger uttrycket att dra en i öronen en ny betydelse”

Hederspris Jörgen
”Ett svårt foto. Kräver både planering och tålamod och lite tur att fånga när två tumlare kommer upp samtidigt i solglittret”

Hederspris Mick Olsen
”Otroliga färger. Lyckades fånga en myra på det absolut sista fröet. Fångat det lilla i det stora”
Besökarnas pris Karin Greins
”Fantastisk bild som fångar när ungarna flyger ut”

 

Lämna ett svar