Omkrets

Storbrand i Helsingborg

Det var vid 05:40-tiden som räddningstjänsten på Gåsebäck i Helsingborg larmades till en vanlig bilbrand på Planteringsvägen/Rännarbanan. Man konstaterade snabbt att branden branden spridit sig till en större byggnad. Omgående larmades alla stationer i Helsingborg till platsen, inklusive vakthavande brandingenjör och Helsingborgs insatsledare. En depå-container och räddningschef i beredskap skickades också till platsen.

Tidigt begärde man in förstärkning in från räddningstjänsten i Bjuv och Landskrona samt insatsledare från Landskrona.  Även räddningstjänst från Höganäs, Ängelholm, Åstorp/Klippan och Örkelljunga skulle så småningom få hjälpa till vid branden. Till och med insatsledare från Lund larmades.

Vid 7-tiden gick det ut ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten). Boende på områdena Planteringen och Miatorp samt kring hamnområdet uppmanades att stänga både fönster och dörrar på grund av den kraftiga röken.

Under förmiddagen hade sex stationer jobbat med att angripa branden från två håll. Det fanns en stor spridningsrisk till intilliggande lokaler. Man gav upp försöken att släcka branden och inriktade sig istället på att göra upp begränsningslinjer för att hejda eldens framfart. Runt lunchtid lugnade sig branden och man konstaterade att begränsningslinjerna höll. Dock hade taket rasat in, vilket försvårade släckningsarbetet. Därför beställde man två kranbilar till platsen som kunde lyfta undan taket.

Eftersläckningen varade hela eftermiddagen och kvällen. Själva räddningsinsatsen, släckningsarbetet, avslutades vid 20.30-tiden på kvällen. Under natten och fram till klockan 8 på måndagsmorgonen kommer två brandmän med en släckbil att kontrollera brandplatsen.

Branden har orsakat omfattande skador på flera fastigheter. Man kan inte inledningsvis se någon naturlig brandorsak och ärendet rubriceras i nuläget som grov mordbrand. Det är oklart om branden spred sig från fordonet till byggnaden eller vise versa. Därför ska teknisk undersökning genomföras när det svalnat på brandplatsen.

Se video från händelsen, klicka här

[easyrotator]erc_16_1378687120[/easyrotator]
Film och omarkerade bilder är tagna av André

Lämna ett svar